Краси Боев тръгна по пътя на водата в компанията на еколога

...
Краси Боев тръгна по пътя на водата в компанията на еколога
Коментари Харесай

Пълни язовири и сухи чешми: По следите на водата с Борислав Сандов

Краси Боев тръгна по пътя на водата в компанията на еколога Борислав Сандов. Двамата ще ни покажат един забавен естествен феномен и ще се опитат да ни обяснят по какъв начин по този начин язовирите в страната са цялостни, а два града и над 160 села в цяла България са на воден режим. Бившият министър на околната среда даде и някои дребни, само че потребни препоръки по какъв начин да пестим водата, с цел да се подготвим за все по-сухото бъдеще, което ни чака.

„ Основната причина за изчезналата река Искрецка е, че имаше доста по-малко вода, която идваше от високата част на планината, от региона на Петрохан. Там чрез деривация част от водите бяха отведени към река Бързия, с цел да се създава електроенергия в три ВЕЦ-а там ", сподели Сандов.

България като цяло задоволява своите потребности от питейни води , само че има места които са във воден стрес, разясни той.

„ Основната причина е неприятната конструкция на ВиК операторите.  60% от водата, която би трябвало да отива към чешмите на хората, се губи поради обири и повреди ", сподели още някогашният министър. И добави, че поради климатичните промени и остаряващата мрежа ще има повече села, които ще останат без вода в идващите години.

Повече гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР